Балкон зазвичай перетворюється на місце для складування речей та сушіння білизни. Але якщо поставити собі за мету і проявити трохи творчості, то можна до невпізнання перетворити його і з більшою користю використовувати цю недооцінену площу. 

На що можна переобладнати балкон?

Запашний квітник

Балкон відмінно підходить для облаштування свого живого куточка. Достатньо прибрати все зайве, залишивши лише полиці та підставки під миски з квітами. А якщо в кутку поставити невеликий столик та стільці, то вийде справжній оазис, де приємно посидіти та розслабитися, відпочиваючи від трудових буднів.

Якщо ж ви хочете насолоджуватися зеленню та ароматом квітів цілий рік, доведеться утеплити балкон і подбати про нормальну вентиляцію.

 

Робочий кабінет

Багатьом не вистачає в квартирі місця під особистий простір або робочу зону: в одній кімнаті граються діти, в залі чоловік (або жінка) дивиться телевізор і т.д. Для облаштування «кімнати усамітнення» цілком згодиться навіть маленький балкон.

Якщо плануєте користуватися балконом цілий рік, то треба починати з ремонту. Поставте сучасні пластикові вікна, утепліть підлогу, стіни та стелю. В іншому випадку ви ризикуєте працювати (або відпочивати) у холодному сирому приміщенні.

Робоче місце з комп'ютерним столом і стільцем займе одну частину балкона, а місце, що залишилося, пригодиться для невеликого стелажу і поличок під речі. Просто, зручно та, головне, для організації робочого місця не потрібно ділити житлову кімнату на зони.

Місця на балконі небагато, тому потрібно детально продумати, як найефективніше використовувати цей простір. Складніше підібрати зручні і одночасно компактні меблі, адже громіздкий стіл і велике офісне крісло тут недоречні. Оптимальний варіант – звернутись до професійного дизайнера інтер'єру.

 

Об'єднання з кімнатою

Все популярнішим стає об'єднання балкона з суміжною кімнатою або кухнею в одне ціле. При цьому стіну переробляють у зручний стаціонарний столик, барну стійку або інший елемент інтер'єру. Тут відкривається маса варіантів перетворення кімнати та квартири загалом.

Але є один нюанс. Стіна між балконом і кімнатою чи кухнею вважається несучою, а тому без офіційного дозволу її не можна зносити чи міняти.

Якщо задумали таке перепланування, краще звернутися за допомогою в дизайнерську фірму. Готовий проект мчить на схвалення до містобудівного департаменту. Тільки після отримання офіційного дозволу можна братися за роботу. 

 

Дитяча ігрова кімната 

Дорослій людині на балконі мало місця, зате маленьким дітям є, де розвернутися. Це чудове місце для облаштування ігрової кімнати. Покладіть на підлогу теплий килим, поставте невелику шафу біля стіни для зберігання іграшок, додайте кілька дрібненьких пуфів – і все готове! 

Обов'язково переконайтеся, що дитині буде безпечно тут перебувати: ніяких відкритих просторів, а також предметів, якими можна покалічитися! З огляду на обережність: двері на балкон повинні відмикатися і з боку кімнати. 

Для старшої дитини тут можна обладнати навчальну зону. Весь необхідний мінімум (стіл, стілець, полиці з книгами та ноутбук) чудово вміститься. У результаті ви не заважатимете один одному займатися своїми справами. 

Не варто забувати про утеплення та нормальні вікна. А якщо хочете зробити балкон позасезонною дитячою ігровою (навчальною) кімнатою, тоді вирішите питання з обігрівом. Найкращим рішенням стане облаштування системи тепла підлога.

 

Міні-спортзал

Зрозуміло, і мови бути не може про повноцінну спортзалу з купою тренажерів. Але скромну домашню тренувальну зону цілком можна обладнати. На стандартному балконі вистачить місця для встановлення одного-двох невеликих тренажерів, музичного центру та дрібного спортінвентарю. 

Звичайно, це не всі можливі варіанти переобладнання балкона, а найпопулярніші. Проявіть трохи творчості та зусиль, і тоді ви обов'язково знайдете свій найбільш вдалий варіант використання цього недооціненого приміщення.